Criza se rostogolește ca un bulgăre de zăpadă și peste un club important ca Oltchim. Aflată în îngrijirea combinatul chimic, care i-a fost și mamă și tată în cei peste 25 de ani de bătălii în Europa, echipa de handbal nu și-a pus problema zilei de mâine, a avut buget, jucătoare, condiții de performanță. Anul trecut, SC Oltchim s-a împotmolit din cauza datoriilor istorice pe care le-a adunat, astfel că a fost obligată să oprească și finanțarea trupei care tocmai reușise să-și formeze cea mai tare echipă din istorie. Iar fără combinat, problemele nu au întârziat să apară întrucât o echipă privată de handbal nu poate produce bani în România de azi.
Nevoi de 400.000 de euro, ajutor de 33.000 de euro
Dar să o luăm cu începutul. Ca și un tânăr care tocmai a ajuns la vârsta majoratului, campioana României și-a luat soarta în propriile mâini. A plecat pe noul drum cu foarte mult elan, stimulent asigurat și de promisiunile făcute de sponsori importanți, dar și de politicieni, în frunte cu primarul Sorin Oprescu, care a „strigat” prin septembrie că oferă un milion de euro sprijin și un autocar pentru primul sezon. Până duminică seara, Vâlcea a avut toată liniștea pentru a-și atinge obiectivul cu care a plecat la drum, câștigarea Ligii Campionilor, cel puțin în exterior imaginea a fost curată. În interior, lucrurile s-au complicat încă de la sfârșitul anului trecut. Conducerea „chimistelor” a făcut eforturi pentru a ține echilibrul și în sânul echipei, mizând probabil pe faptul că la început de an firmele și primăriile fac bugetele, iar promisiunile făcute în 2012 vor fi onorate. La club au ajuns însă aproximativ 33.000 de euro, din partea primăriei Vâlcea, sumă infimă pentru a acoperi cheltuielile și salariile pe o lună, care sunt în jurul a 200.000 de euro. Astfel, Oltchim a ajuns la meciul cu Ferencvaros având restanțe pe două luni la salarii. Conform unor surse, vestiarul a stat pe un butoi cu pulbere vineri, după ce handbalistele au fost anunțate că trebuie să mai aștepte până își vor primi drepturile măcar pentru decembrie. S-a invocat inclusiv un protest, însă majoritatea a decis să nu recurgă la o astfel de măsură, iar programul nu a avut de suferit.
Oprescu, arătat cu degetul
Un cutremur cu magnitudine, 22-23 cu Ferencvaros la debutul în grupa principală, a tulburat însă liniștea asigurată cu mari eforturi. Jovanovic, Vestergaard, inclusiv Constatin Roibu au vorbit după meci și despre problemele financiare. Cel mai concis în această privință a fost chiar creatorul acestei echipe. „Cum să se explice eșecul când ai salariile neplătite de două luni, în condițiile în care jucătoarelor li s-a promis că își vor lua banii înainte de meci? Sau cei care au promis că dau bani la echipă au uitat să facă acest lucru?”, a susținut Roibu la câteva minute după înfrângerea cu formația maghiară. Roibu e cel care a gândit bugetul în primăvara anului trecut.
În acest sezon, principalii sponsori, Digi Sport, Astra Asigurări și Petrom s-au achitat deja de obligații. Despre primele două societăți se spune că au „livrat” împreună aproximativ 250.000 de euro, în timp ce Petrom ar fi sponsorizat cu o sumă dublă echipa de handbal. „Nu pot să vă dau detalii privind valoarea contractului, dar ce am promis și la ce ne-am angajat am plătit. Nu am întârziat nici măcar o oră, nu mai avem nicio restanță față de club”, ne-a declarat ieri Răzvan Nicolescu, reprezentantul Petrom. Surse din Vâlcea, dar și din handbalul românesc îl indică pe Sorin Oprescu drept personajul care nu și-ar fi onorat încă promisiunile făcute în toamnă. Pe hârtie, când Oltchim și-a făcut bugetul pentru sezonul 2012-2013, Primăria Capitalei a fost trecută cu un milion de euro. Câteva zile mai târziu, în Consiliul general s-a aprobat însă un milion de lei pentru vâlcence, adică aproximativ 220.000 de euro. Restul a rămas pentru o dată necunoscută! „În ultima perioadă, Sorin Oprescu a fost căutat insistent pe tema Oltchim, însă primarul nu a mai fost de găsit. Se poate ca în toamnă tot tam-tam-ul să fi avut un scop electoral”, spune un personaj din handbal.
Victorie obligatorie cu Krim
Problemele financiare ale Oltchimului nu sunt de neglijat și se cere o rezolvare urgentă mai ales că în cinci zile va susține al doilea joc în Liga Campionilor, cu Krim Ljubljana. Iar după rezultatele primei etape, partida din Slovenia are o încărcătură aparte. Presiunea este mare înainte de joc și poate fi dramatică după, dacă nu se câștigă jocul. Cu un succes, Vâlcea se mai liniștește, cel puțin din punct de vedere al performanței sportive. Ce se întâmplă însă în cazul unui nou eșec? O întrebare care dă fiori și naște scenarii halucinante, inclusiv că acest Dream Team se poate destrăma.
A semnat Bulatovic cu Gyor?
Înfrângerea de duminică seara nu poate fi pusă exclusiv pe seama restanțelor acumulate la jucătoare, cu toate că sunt voci care susțin: „Mental te afectează când stai să te gândești la problemele financiare. Te frămânți când îți întârzie salariul două săptămâni, dar două luni?”. Un mare semn de întrebare a fost și evoluția Katarinei Bulatovic, jucătoarea care a „murit de gât” cu adversarii la Euro, lucru care nu s-a întâmplat însă și la primul meci important al Oltchimului din acest sezon. De altfel, prestația starului muntenegrean a fost interpretată în fel și chip după meci în sala de protocol, susținându-se inclusiv varianta că și-ar fi dat deja acordul să evolueze pentru Gyor din sezonul următor și s-ar proteja de accidentări. Un posibil transfer al lui Bulatovic la campioana Ungariei a fost vehiculat încă de acum trei săptămâni și a căpătat și mai multă substanță după ce Gyor nu a forțat prelungirea contractului cu Andrea Lekic, una dintre vedetele grupării maghiare la nouă metri. Se spune că handbalista ar fi semnat și un precontract, care s-ar putea transforma într-un angajament ferm în cazul în care Oltchim nu-i va propune prelungirea șederii la Vâlcea. Iar până în prezent, Bulatovic nu a primit încă o ofertă concretă în acest sens. Conducerea clubului a negat în câteva rânduri faptul că jucătoarea ar avea deja o înțelegere cu Gyor. În plus, nici campioana Ungariei, nici Katarina nu au făcut o referire asupra acestui subiect. În sezonul trecut, Oltchim s-a impus cu 31-25 pe terenul echipei Krim Ljubljana, în grupa principală
Allison Pineau, desemnată cea mai bună jucătoare a lumii în 2009, este cea mai mare dezamăgire a Oltchimului din acest sezon
Noi vrem să câștigăm și nu vrem să o facem pentru bani, ci pentru onoare și pentru mândrie. Nu cred că problemele financiare pot fi o scuz pentru acest rezultat Jakob Vestergaard, antrenor Oltchim
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER